Skal benzin- eller dieselbilen snart skiftes ud til en nyere model? Eller ønsker du at køre økonomisk fornuftigt og spare penge på udgifter til brændsel?
Eldrevne biler er igennem den seneste tid blevet populære som aldrig før. Dette skyldes blandt andet, at der er kommet mange modeller på markedet, og at der er blevet lavet tilskudsordninger, som hjælper bilejere økonomisk med erhvervelse.
Køb af bil er en stor beslutning. Du skal overveje din privatøkonomi på både kort og lang sigt, og du skal være omhyggelig med at vælge bil, der matcher dine behov i forhold til både komfort og egenskaber.
Herunder kan du læse mere om fordele, priser og muligheder ved eldrevne biler. Du får også viden om de parametre, du skal være opmærksom på, når du overvejer køb af elbil.
Elbiler – hvorfor?
Den helt stor årsag til de eldrevne bilers popularitet handler om økonomi. Er bilen uundværlig i hverdage og weekender, hører du til den store gruppe af danskere, der har ugentlige besøg på benzintanken. Med en eldreven bil slipper du for at tanke benzin eller diesel. Den moderne bil er udstyret med en forbrændingsmotor, og den kører på strøm, så du kan lade den op derhjemme eller ved en ladestation, der findes i de større byer.
Som ejer af en bil med forbrændingsmotor får du frihed til at “tanke” dit køretøj op derhjemme. Rækkevidden på bilerne har taget til gennem de seneste år, så du i dag kan komme langt på én opladning.
Der findes forskellige muligheder for at lade din el bil op. I takt med bilernes udbredelse kommer der nye ladestandere til i byer og på arbejdspladser, som du kan benytte til optankning. Dermed bliver det muligt for dig at få bilen ladet op, mens du handler eller er på job.
Særligt om priser på elbiler
Populariteten omkring el biler har været den stærkeste drivkraft for, at der i dag er mange producenter, som fremstiller forskellige bilmodeller med forbrændingsmotor. Det er en stor fordel for dig som kommende ejer af en eldreven bil, at du kan vælge mellem flere modeller, som varierer i størrelse, komfort, egenskaber og pris.
De billigste elbiler ligger på omkring 140.000 DKK. i købspris uden udstyr.
Værd at vide om afgifter på elbiler
Det er ikke kun købspris, du skal forholde dig til, når du overvejer eller planlægger køb af el bil. Som ejer af en eldreven bil bliver du pålagt at betale “CO2-ejerafgift”. Denne afgift er påvirket af, hvor meget CO2 din bil udleder.
Er du allerede indehaver af en bil med forbrændingsmotor, som er registreret før 1. juli 2021, skal du i stedet betale grøn ejerafgift. Derudover skal du betale registreringsafgift. Ejere af eldrevne biler var for få år siden friholdt fra denne afgift.
Læs mere om 3 populære elbiler i Danmark lige nu
Overvejer du at købe elbil indenfor kort tid, kan det blive en stor hjælp for dig at få indblik i de 3 mest populære modeller herhjemme indenfor genren. Herunder finder du en liste med de meste eftertragtede elbiler i Danmark, som er populære hos forskellige målgrupper:
- Dacia Spring – budgetvenlig bil
- Opel Compo-E – det fornuftige valg til børnefamilien
- BMW i X – det eksklusive valg
Markedet for bil med forbrændingsmotor ændrer sig hele tiden. Der produceres konstant nye reservedele og tekniske komponenter til de eftertragtede biler, og dette er med til at gøre udviklingen imponerende.
Indenfor for markedet for eldrevne biler til privatbrug siges det, at så snart en ny model har set dagens lys, er den blevet forældet. Dette fortæller om dén hastighed, som udviklingen indenfor området er kendetegnet af. I år 2022 er det planlagt, at op til 15 nye modeller af elbiler lanceres på det internationale marked.
Der er flere ting, du skal tage højde for, når du vil have den bedste elbil. Det er ikke kun rækkevidde og design af bil, der må være afgørende for dig i din beslutning om nyt køretøj. Du skal også have fokus på komfort, egenskaber og årgang, når du sammenligner biler og udvælger modeller. Det er ikke alle biler med forbrændingsmotor, der er egnet til at blive ladet op med forskellige ladere.
Det anbefales, at du vælger en nyere elbil, som kan lades op både via AC-ladning og DC-ladning. Kort fortalt er AC-ladning dén metode, som anvendes, når du “tanker” din bil op derhjemme, mens DC-ladningen foregår i det offentlige rum.
Dette skal du være opmærksom på i forhold til eldrevne biler
Prisen på el er af stor betydning for de mange bilejere, der kører på el. Når prisen går op, bliver det dyrere for dig at køre rundt.
Den månedlige omkostning på din moderne bil er mest af alt påvirket af, hvor mange kilometer du kører. Som tommelfingerregel skal du regne med en måned udgift på 800-1.000 DKK., hvis du kører op til 20.000km om året.
Det kan svare sig at lade din bil helt op, når du “tanker” den op. Dette er mest fordelagtigt økonomisk.