En prøveplade er typisk et stykke hvidt, selvklæbende plastfolie, der angiver løbenummer og pladens gyldighedsdato. Men de tager også andre former, og nogle gange ligner de almindelige nummerplader – bare med fire røde tal i stedet for de syv sorte, du nok er vandt til.
Prøveplader til bil er en midlertidig nummerplader, som kan være nødvendige af en lang række årsager. Det er somme tider dem, der sidder på bilerne ved bilsælgeren, men du kan også se dem på de danske veje – ja, også på købte biler.
Prøveplader kaldes også prøvemærker eller prøveskilte, og ligesom med almindelige nummerplader, skal der betales for dem. Det er ofte en midlertidig nummerplade. Herunder kan du læse alt, du har brug for, for at blive ekspert i pladerne.
Regler om prøveplader
Der er to regler om pladerne, som er de vigtigste og nemmeste at huske:
- Du må kun bruge dem, hvis du har et formål med kørslen
- Du må maksimalt bruge dem i 7 dage
Du må bruge dem, når du afprøver et nyt køretøj – de sidder på bilen hos forhandleren, når du kommer og kigger. Men de kan også bruges på lånebiler eller biler, der er købt til import eller eksport. Prøveplader kan desuden også bruges, hvis du har købt et nyt køretøj, men endnu ikke har fået din rigtige nummerplade.
Du må ikke bruge dem, når du kører i et uregistreret køretøj for fornøjelsens skyld, eller hvis du er ved at flytte på eksempelvis campingvognen eller traileren.
Regler for veteranbiler
Det er de samme regler, der gælder for almindelige biler og veteranbiler. Veteranbiler må køre med prøveplader, hvis de for eksempel skal til veteranbilstræf, som er et formål – men ikke, hvis der er tale om en køretur for fornøjelsen.
Dem til veteranbiler skal bestilles på samme måde som andre, altså enten på nettet eller ét af de godkendte steder (se sidste afsnit). Bemærk, at en veteranbil også kan få en almindelig nummerplade.
Hvad koster prøveplader?
De koster 100,- kroner pr. dag, når du bruger dem – det betyder altså, at hvis du bruger dem i en uge, som også er den maksimale brugstid tilladt, skal du betale 700,- kroner. Det fungerer sådan, for at ingen kører rundt med prøveplader hele tiden.
Indhent 3 tilbud.
Sådan får du fat i prøveplader
Gennem motorregisteret kan du bestille pladerne, som derefter enten afhentes ved et udleveringssted eller sendes med posten. Når du bestiller pladerne, skal du følge instrukserne nøje for at være sikker på, du får det, du skal bruge.
Du kan bestille dem på nettet, hvor de vil blive sendt i posten, eller du kan bestille online og få dem printet ud i en synshal. Ved fysisk bestilling kan du afhente dem enten én af de fire motorekspeditioner i landet, som ligger i Høje-Taastrup, Odense, Aalborg og Aarhus, eller i toldekspeditionerne i enten Hirtshals, Nørre Alslev, Esbjerg, Frederikshavn, Rønne eller Padborg (her kan du også betale kontant).
Medbring altid ID, når du afhenter dem, både til dig selv og stelnummeret på bilen.