Skifte til sommerdæk - Pris: 149

 
Når dagene er blevet længere og lysere, fuglenes sang høres højere og gladere, det begynder langsomt at blive grønnere ude i haven så ved man bare at det er blevet tid til at overveje hvornår bilen skal i sommertøjet… eller mere præcist have sine sommerdæk på igen.

Men hvornår er det så det er tid?

I Danmark er der ikke faste regler for tidspunktet der skal skiftes fra vinterdæk til sommerdæk, i stedet er det noget du som bilejer selv skal være opmærksom på, så når temperaturen stiger og vinterdækkene begynder at blive bløde og bremselængden bliver længere, så ved du at det nu er blevet tid til at få skiftet til sommerdæk igen. Men oftest er april måned, et godt tidspunkt at få skiftet til sommerdækkene.

Hvorfor skal man skifte dæk?

Når der nu ikke er regler for hvornår der skal skiftes dæk, behøves man vel slet ikke gøre det vel? I princippet er det jo rigtigt nok, men i virkeligheden er det en virkelig god ide´ at få skiftet om både for din egen og andres sikkerheds skyld, da bremselængden bliver bedre med sommerdæk i sommerhalvåret, samtidig med at sommerdæk også har et meget bedre vejgreb i det varmere vejr. Men det er også for din økonomi og miljøets skyld, da det vil slide for meget og forkert på dækkene hvis du køre med vinterdæk i de varme måneder, her vil du hurtigere få behov for at købe nye dæk.

Så alt i alt er der vældig gode grunde, til at få husket at sende vinterdækkene i sommerhi, og finde sommerdækkene frem i stedet for.

Helårsdæk, hvad med dem?

Det kan selvfølgelig også være at du køre med helårsdæk, og her behøves du selvfølgelig ikke at skifte. Du skal dog være opmærksom på at helårsdæk stadig har en længere bremselængde i sommerhalvåret end sommerdækkene vil have. Men det kan sagtens lade sig gøre, at bruge dem hele året især hvis sommeren ikke bliver alt for varm er de ganske fine.

Er der regler for sommerdæk?

I Danmark er der ikke mange regler for sommerdæk, det du skal være opmærksom på, er at dækmønstrets dybde skal være mindst 1,6 mm men for at sikre et bedre vejgreb når vejret er vådt er det en god ide´ at dækmønsteret har mindst 3 mm, dette er ikke en regel men et råd der vil give dig en mere sikker kørsel. En anden regel er også at dækkene skal passe til bilens bredde og størrelse, og de skal selvfølgelig også have samme størrelse alle sammen, ellers bliver det nok også en lidt underlig følelse når man køre i bilen.

Vedligehold dine dæk

For at sikre sig at dine dæk holder længst muligt er der ting du kan gøre for at vedligeholde dem, en af tingene du kan gøre, er at kontrollere lufttrykket i dine dæk, for at finde ud af hvad det korrekte lufttryk i din bils dæk er kan du kigge i bilens servicebog, det burde være at finde der. Du kan f.eks. lave det til en god tommelfingerregel at kontrollere det når du alligevel skal tanke, der er oftest også mulighed for at fylde lidt ekstra luft i hjulene, så har du klaret to fluer med et smæk – tanket og fået luft i dækkene. Køre du ikke så ofte i din bil er der dog stadig behov for at kontrollere lufttrykket, her bliver du nok nødt til at gøre det oftere end du tanker ca. en gang i måneden er en god ide´.
Lufttrykket i dine dæk er vigtigt i forhold til bilens bremselængde, hvordan dækkene bliver slidt og forbruget af brændstof vil også stige hvis dæktrykket er for lavt. Derimod er der risiko for at dækkene springer, eller de får buler i dækkets opbygning hvis de bliver pumpet for hårdt op, så derfor er det vigtigt at følge rådene fra servicebogen.
Vær også opmærksom på at der er forskel på det rette dæktryk i forhold til om bilen er tom eller du køre med fuld oppakning.
Udover lufttrykket er det selvfølgelig også vigtigt at du opbevarer dækkene rigtigt den sæson de ikke er med dig på vejene, den bedste måde er i et stativ beregnet til at opbevare dækkene, men det vigtigste er at dækkene ikke står op og belaster slidbanen forkert, så har du ikke et stativ kan du lægge dem ned.
Hvis du oplever at dækkene køre skævt, f.eks. hvis du køre ligeud på en jævn vej og bilen vil dreje af sig selv, er det en god ide´ at få foretaget en sporing hos en mekaniker, så du ikke skævslider dækkene.

Nye dæk.

Selvom du har passet virkelig godt på dine dæk og overholdt alle forholdsregler, er der ikke meget hvis noget der holder for evigt, desværre heller ikke dine dæk. Der er selvfølgelig den førnævnte rilledybde i dækmønstret, men selv hvis du ikke bruger din bil så meget at du når at slide dækket ned til rilledybdens minimum spiller dækkenes alder også ind, efter 5-6 år vil der ofte være stor risiko for at dækkene begynder at slå revner, gummiet i dækkene bliver træt efter de mange år i svingende temperaturer og det skiftende vejr samt saltet på vejene, det er svært at undgå og noget man skal være opmærksom på.

Find en mekaniker

Den hurtigste måde at få skiftet fra vinterdæk til sommerdæk er ved at hyre en mekaniker til at gøre det, de har gjort det så mange gange at det ikke tager den lang tid at komme igennem de fire hjul og så har de heldigvis også det rette værktøj til at lette arbejdet. Især hvis du bruger de samme fælge hele året og kun skifter dækket er det ret hårdt arbejde at komme igennem, så ønsker du at spare tid samtidig med du sikre dig det bliver gjort på den bedste måde, vil vi anbefale dig at forhøre dig hos forskellige mekanikere så kan du finde en god pris på skift af sommerdæk. Alternativt kan du trykke dig videre her og udfylde en formular, og du vil hurtigt modtage tre forskellige tilbud fra tre forskellige mekanikere der gerne vil skifte dine dæk ud til sommerdæk, det er nemt.